Postavíme Ptačí dům v Zoo Tábor

Kolegové z PRŮMSTAVu získali další zakázku v Zoologické zahradě Tábor, tentokrát zde postaví dům pro ptáky včetně vzácných papoušků. Po výběhu pro chladnomilné šelmy to bude další ojedinělý projekt.

Půjde o novostavbu jednopodlažního objektu s vnitřními ubikacemi ptáků. Předmětem díla jsou zemní práce a základy (základové pasy, základová deska tloušťky 200 mm), svislé konstrukce (keramické tvárnice a železobetonové sloupy), strop z dřevěných konstrukcí a systémových prvků a základy pod konstrukcemi venkovních voliér.

Počítá se také s vystavěním zázemí pro ošetřovatele a chodeb. Na závěr dojde k napojení objektu na inženýrské sítě (vodovod, elektřina) a zpevnění plochy. Ptáci by své nové ubikace mohli zabydlet v průběhu příštího podzimu. 

V Táboře mají velkou kolekci vzácných velkých papoušků, například jednu z největších skupin ar zelenokřídlých. Chovají také velmi ohroženého kakadu moluckého, jehož chov v rámci Evropského záchovného programu koordinují s ostatními evropskými zoologickými zahradami. Nové voliéry umožní chovat papoušky v Táboře celoročně.

Základní informace:

Název stavby: Zhotovení stavby Ptačího domu, včetně kompletní úpravy celého souvisejícího prostoru (Ptačí dům)
Investor: Zoologická zahrada Tábor
Zhotovitel: PRŮMSTAV
Doba výstavby: 04–09/2024